Äkta mattor – handknutna orientmattor

Sponsrade länkar

När man i ledigt tal refererar till äkta mattor syftar man i regel på handknutna mattor från framför allt Persien. Handla om möjligt från en återförsäljare som är registrerad hos Konst- och antikhandlarföreningen.

Äkta matta med okänt ursprung
Det främsta kriteriet för en äkta matta är att den är handvävd. Med blotta ögats hjälp är äktheten, som på denna bild, omöjlig att avgöra. Undvik därför att handla äkta mattor över nätet.

Sponsrade länkar

En äkta matta ska vara handknuten och tillverkad i Orienten, allra helst Persien som sägs vara de äkta mattornas historiska vagga. Som spekulant på dessa mattor bör man alltid vara medveten om att mönster och färgkombinationer härrör från den trakt där mattorna tillverkats. Ifall namngivningen verkar diffus, eller återförsäljaren inte kan redogöra för mattans ursprung, bör man låta bli att köpa den matta som är föremål för diskussion.

Tips till köpare av äkta orientmattor

Beträffande äkta mattor bör man som köpare iaktta följande:

  • En äkta matta i bra kvalitet – med ca 70 år på nacken – kostar i runda svängar 100 000 kronor. Nessims mattor är t.ex. seriös återförsäljare av handknutna mattor; företaget har butiker i de tre storstadsregionerna.
  • Handla bara äkta mattor i butiker registrerade hos Konst- och antikhandlarföreningen, alternativt köp dem på auktion. I båda fallen bör mattan säljas med ett certifikat som bekräftar äktheten.
  • Ikea har nyligen börjat sälja handknutna kelimmattor, men dessa är inte tillverkade med lika hög knuttäthet och av samma kvalitet som dyrare varianter. Sannolikt kommer äkta mattor från Ikea att slitas sönder innan de hunnit bli gamla och värdefulla.
  • En del byar har specifika mönster som bara förekommer i nämnda by, medan andra mönster förekommer i stora regioner. Det är således vanskligt att avgöra äktheten på grundval av mönstersättningen. I allmänhet gäller dock att namnet på mattan knyter an till den stad eller ort som den härrör ifrån.

Mönsterexempel och stilar

Heratimönster samt persiska nomadmattor daterade enligt den persiska tideräkningen hör till populära exemplar hos mattillverkarna. Likaså är livets träd och fruktbarhetsgudinnan klassiska, återkommande motiv. På kelimmattor är djur och växter typiska motiv, men motiven kan naturligtvis vara mycket mer komplexa än så.

En äkta matta ska vara handknuten och komma från Orienten.

Författare: