Arbetsplatsmattor gör underlaget mjukare

Sponsrade länkar

Den som arbetar på stående fot vinner mycket på att skaffa en arbetsplatsmatta. Mattan minskar påfrestningarna för både rygg och fötter.

Heltäckningsmatta på kontor
De praktiska inslagen dominerar bland arbetsplatsmattorna. Bilden föreställer en kontorsmatta i slitstark syntetväv.

Sponsrade länkar

Den främsta förtjänsten med arbetsplatsmattor är att de skonar såväl rygg som fötter. Man slipper med andra ord dras med förslitningsskador och spänningar i leder och muskulatur. Mattan kan användas av alla som står mycket i tjänsten – t.ex. butiksbiträden i kläd- och modebutiker och receptionister – men även av kontorsarbetare som vill öka fettförbränningen genom att stå framför datorn istället för att arbeta i sittande position. Mattan reducerar även halkrisken, då undersidan i regel är tillverkad av mjukt nitrilgummi som fäster på de flesta typer av golvunderlag.

Arbetsplatsmattor som metervara

Det vanligaste försäljningskonceptet är att sälja arbetsplatsmattor som metervara; på så sätt kan mattan enkelt klippas till utifrån kundens behov. En och samma matta kan med andra ord användas av flera personer samtidigt på arbetsplatsen, under förutsättning att längden så tillåter. Det genomsnittliga priset ligger någonstans runt 500 kronor per meter. Försäljningen sköts i första hand av entreprenörer som specialiserat sig mot arbetsplats- och ståmattor. Hit hör bland annat Matting, Bloms, Ergoff och Initial m.fl.

Dyrt att hyra arbetsplatsmattor

De stora aktörerna inom arbetsplatsmattor tillhandahåller även leasingavtal för större företag. I avtalen ingår i regel tvättning och fortlöpande byten av nötta och skadade mattor. Till saken hör dock att merparten av arbetsplatsmattorna är tillverkade i robust grundmaterial, som håller måttet till den grad att de nöts mycket långsamt. Likaså är de mycket enkla att rengöra, vilket innebär att rengöringen torde kunna ske utan merkostnad inom ramen för företagets ordinarie lokalvårdsavtal. Att leasa arbetsplatsmattor är således olönsamt för de flesta normalstora företag. I händelse av att en matta mot förmodan skulle slitas sönder, kan man enkelt komplettera med motsvarande bit nyinköpt, likvärdig matta. Eftersom mattor bakom receptionsdiskar och kassabord sällan syns utåt, är deras estetiska egenskaper av sekundär betydelse.

Undvik att hyra arbetsplatsmattor även om avtalet låter lukrativt.

Författare: