Kvalitetsprodukt i bomull med rik historia

Sponsrade länkar

En röllakanmatta är av tradition handvävd och genomgående tillverkad av bomull. En klassisk röllakanmatta har ingen fram- och baksida – båda sidorna kan med fördel användas innan mattan slängs i tvätten.

Klassisk röllakanmatta
En äkta röllakanmatta är handvävd och genomgående tillverkad i ullkvalitet. Merparten av mattorna tillverkas i Indien, men mönstersättningens ursprung kan variera stort.

Sponsrade länkar

Nordiska röllakanmattor är av tradition vävda i en tidlös allmogestil, men det finns även modeller med orientmönster och minimalistiska former bestående av raka linjer och skarpa kontraster. Basmaterialet är ull, bomullsull och tålig varptråd av lin. Motiven är sällan unika; mattan kan mycket väl illustrera en tavla från en känd konstnär. I förekommande fall är mattan inte sällan signerad; en anspråkslös detalj som naturligtvis trissar upp priset.

Speciell vävteknik betingar dubbla mönster

Röllakan är en mycket gammal vävteknik, som möjliggör att samma matta kan förses med olika mönster på framsida respektive baksida. Båda sidorna kan sedan alternera med varandra utifrån smak, tycke och situation. Röllakan är således praktisk i den bemärkelsen att den inte behöver tvättas lika ofta ifall bägge sidorna används turvist. I övrigt är mattan både tålig och smutsavvisande, eftersom ullmaterialet i sig inte betingar några större smutsansamlingar. Mattan är emellertid ganska otymplig att tvätta, då den är både tung och stor. Likaså kan den vara opraktisk att ha i barnrum, då ullsidorna inte direkt förebygger halkolyckor på kala sten- och trägolv.

Varierande kvalitetsintryck

Som spekulant på röllakanmattor bör man vara medveten om att kvalitetsintrycket kan variera stort mellan olika modeller. Mattor från Sverige, Finland och Sydeuropa håller i regel hög kvalitet i varp och ulltyg, medan indiska röllakanmattor tenderar att vara något sämre. De senare kännetecknas av sina orientaliska motiv och är således lätta att känna igen, medan de europeiska modellerna nästan genomgående pryds av allmogeteman. Tänk vidare på följande:

  • Röllakanmattor är betydligt dyrare än serietillverkade Wiltonmattor.
  • Försök att tvätta röllakanmattor för hand; trots att mattan i grunden är en tålig konstruktion kan den nämligen krympa i tvätten.

Sist men inte minst bör man alltid försäkra sig om att en röllakanmatta inte säljs under falsk flagg, dvs. att den är maskintillverkad. Prova försiktigt att dra i varpen – om dragkraften känns rakt igenom mattan, är sannolikheten stor att mattan de facto är handknuten.

En röllakanmatta ska vara handtillverkad – gärna i Europa.

Författare: