Köksmattor

Sponsrade länkar

Köksutrymmen utsätts dagligen för hårt slitage, vilket ställer krav på ett robust golvunderlag som t.ex. plastmattor. Vid valet av golv bör man även beakta den rika bakterieflora som lätt uppstår i ett kök.

Stabil köksmatta
Rejäl köksmatta med underrede av gummi och yta av grovtextil. Mattan är lätt att rengöra och ligger stabilt på köksgolvet.

Sponsrade länkar

Utgångspunkten vid valet av köksmatta bör alltid vara att köket används dagligen. Mattan bör således vara både robust och behändig att rengöra. I moderna kök kan det upplevas som billigt att montera plastmattor; något som de facto är synd med tanke på att plastmattan är en mycket praktisk golvtyp. Istället väljer man gärna att montera kalla klinkergolv, vilket innebär att mattan – såvida det inte finns golvvärme – behöver vara både smutsavledande och uppvärmande på samma gång. Varma mattor är dock i regel svåra att rengöra, vilket innebär att det genast uppstår ett motsatsförhållande mellan praktiska och estetiska attribut i inredningen.

Köksmattor – enkla att rengöra

En viktig egenskap hos köksmattor bör sammanfattningsvis vara att de är enkla att rengöra samtidigt som de förmår värma upp fötterna väl. Trasmattor kan mycket väl vara ett alternativ; tänk i så fall på att rengöra trasmattorna på skonsamt – företrädesvis med såpa och borste.

Total frånvaro av mattor att rekommendera

I köksutrymmen är de facto total frånvaro av alla mattyper att rekommendera. Istället bör man satsa på att köpa ett golv, som är tillräckligt estetiskt för att inte behöva prydas av en matta och tillräckligt varmt för att fungera självständigt. Plast- och trägolv är snygga som de är och dessutom varmare än klinkers. Även laminatgolv är varmare än kala stengolv, men sådana golvtyper är inte att rekommendera i utrymmen med stor rörelseomsättning. Laminatgolv är nämligen inte slipbara.

I valet av köksmatta bör man utgå ifrån att köket används dagligen.

Författare: