Turkosa mattor som botten i pastellhavet

Sponsrade länkar

Turkosa mattor ger accent åt valda delar av rummet. De bör därför placeras strategiskt – och dessutom kombineras med rätt komplementfärger i syfte att fungera som delar i en större helhet.

Turkos heltäckningsmatta
Turkosa mattor blir särskilt iögonfallande när övriga inventarier domineras av vita färgtoner.

Sponsrade länkar

Turkosa färgtoner är knappast tidlösa, även om de i skrivande stund är trendiga, om än ganska ovanliga på mattfronten. Som alltid är faran med pastellfärger att de måste koordineras väl med övriga textilier för att inte upplevas som förvirrande. Turkosa mattor drar nämligen till sig uppmärksamhet och kan därför inte betraktas som någon enskild, oberoende beståndsdel i heminredningen. Den måste helt enkelt smälta in i en större helhet för att passa in.

Kompletterande färger till turkosa mattor och textilier

Den som väljer en turkos matta bör ta till sig följande råd:

  • En turkos matta sticker i ögonen ifall övriga textilier i rummet är klassiskt vita. Däremot uppnås harmoni i kombination med bruna örngott och plädar, liksom med violetta och klarblåa nyanser hos gardiner, lampskärmar och sängöverkast. Ett medvetet virrvarr av pastellfärger – där den turkosa mattan fungerar som botten i pastellhavet – påminner om 1950-talets färgmode; en känsla som kan förstärkas ytterligare genom att möbler och prydnadsföremål anpassas efter nämnda tidsanda.
  • Den som önskar använda turkosa mattor som punktmarkörer i heminredningen, kan förslagsvis välja små runda mattor – t.ex. ryamattor – som placeras som fotvärmare framför soffgruppens fåtöljer. Mattorna kan i förekommande fall användas för att ge accent åt ett vackert parkettgolv, alternativt för att avleda uppmärksamheten nedåt i rummet. Ifall vyn utanför fönstret är tråkig, kan mattorna placeras strategiskt i syfte att rikta ner blicken från ögonhöjd.
  • Turkosa färgtoner ger i regel ett kyligt intryck, varför de med fördel kan kompletteras med varma pastellfärger för att jämna ut den upplevda kallsinnigheten. Chokladbrunt, vinrött och orange är bra nyanser, som dessutom flyttar fokus från den turkosa färgens vinterbetonade avtryck.
Turkos matta i sovrum
Magnifik sovrumsinredning med turkos bas.

Det är tämligen lätt att hitta runda ryor med enfärgad, turkos lugg. Däremot är det svårare att komma över större allrumsmattor med en turkos grund. Ikea brukar kunna erbjuda billiga syntetmattor med turkosa mönster. Som potentiell konsument är man således förpassad till näthandlarnas utbud.

Turkosa mattor ger ett kallt intryck, som måste vägas upp av varma färgtoner.

Författare: