Ryamattor

Sponsrade länkar

En funktionell ryamatta är mjuk och värmande. Välj en ryamatta i hög kvalitet som inte luddar – antingen en helrya eller en halvrya.

Modern ryamatta
Rektangulär, enfärgad ryamatta. Ryamattan upplevs i regel som rustik och lantlig, men som bilden antyder har ryamattan även en given plats i modernt inredda hemmiljöer.

Sponsrade länkar

Ryamattor tillverkas traditionellt sett av en särskild fårull. Rya är således synonymt med en vävteknik och inte med någon inredningsstil, vilket många gånger framhålls på felaktiga grunder. Tekniken går ut på att kombinera klassisk vävning med vissa inslag av handarbete; i andra sammanhang kallas denna vävteknik även för flossa. Merparten av de ryamattor som säljs i handeln är rektangulära eller runda, men det finns även helt kvadratiska mattvarianter. Tänk på att dagens ryamattor – i synnerhet de billiga varianterna – inte är tillverkade av riktig fårull, utan snarare av en variant av syntettyg. Fördelen med syntetryorna är att de luddar mindre än de klassiska ullmattorna. De senare behåller dock sina färger och mönster bättre över tid.

Förekommande varianter av ryamattor

Ryamattor med heltäckande lugg kallas i dagligt tal för helryor, medan mattor med dekorationslugg – som till största del vävts på traditionellt vis – kallas halvryor. De genomgående ryamattorna, de s.k. helryorna, är i regel dyrare än de kombinerade textilvävda dekorationsryorna.

Enfärgade ryamattor ger harmoni

Merparten av de helryor som säljs på den svenska marknaden är enfärgade. Eftersom ryamattan till form och vävstil är en udda matta, brukar udda färgkombinationer efterfrågas för att ytterligare spä på den sällsynta känslan. Pastellfärgade ryamattor är i skrivande stund särskilt populära; hit hör turkosa, orange, rosa och grönlila varianter.

Ryamattan passar både rustika, minimalistiska och moderna hem.

Författare: