Matta som halkskydd i trappor

Sponsrade länkar

Trappstegsmattor både värmer och fungerar som halkskydd på plana trä- och stentrappsteg. Den som vill vidta halkdämpande åtgärder har en rad alternativ att sovra bland.

Trappstegsmatta i textil
Trappstegsmatta som enbart täcker den del av trappan som utsätts för slitage. En heltäckande variant hade sannolikt inverkat negativt på trappans estetiska uttryck.

Sponsrade länkar

Småbarn som går själv i trappan kan lätt halka och ramla ner för trappavsatsen, vilket i värsta fall kan leda till svåra personskador. Som förälder bör man därför – utöver den obligatoriska trappgrinden – förse mattan med ett tillförlitligt halkskydd. Trappstegsmattan är det vanligaste och mest praktiska alternativet, eftersom den minskar slitagenivån på trappstegen samtidigt som den både värmer fötterna och reducerar halkrisken. När halkskyddet inte längre behövs, kan det lätt avlägsnas utan att trappans ytskikt tagit skada. De facto skyddar mattan trappstegen mot det slitage som direktkontakt med fötter och strumpor för med sig.

Montering av trappstegsmattor

En trappstegsmatta består vanligtvis av små – ofta halvmåneformade – konstfiberstycken. Mattorna är självhäftande och mycket enkla att lägga. I samband med monteringen bör man dock tänka på följande råd:

  • Halkskydden ska placeras utmed gångpartiet, vilket innebär mitt på trappsteget. I svängda trappor kan mattorna eventuellt behöva klippas till för att få plats i mitten på trappstegen.
  • Tänk på att klistret på självhäftande mattor har en begränsad livslängd, precis som klistret på s.k. självhäftande möbeltassar. Kontrollera därför mattans halkdämpande förmåga med jämna mellanrum, gärna upp till två gånger om året.
  • Om trappan är av gammal modell – och på sikt ska bytas ut – kan man utöver klistret häfta fast mattan med häftpistol.

Alternativa halkskydd till inomhustrappor

Trappa av svart granit
För denna typ av designtrappa är genomskinliga plastskydd ett värdigt alternativ. Genom att inte täcka stenmaterialet undviker de att skapa stilbrott i inredningen.

Den som inte vill förändra trappans estetiska utseende med mattor, kan istället montera genomskinliga halkskydd av självhäftande plast. Prismässigt är dessa fullt jämförbara med trappstegsmattor, men däremot är de kallare att gå på. Den som vill ha ett mera varaktigt skydd kan istället måla om trappan och hälla i önskad mängd s.k. halkskyddspulver i färgburken. Tänk dock på att pulvret ger trappstegen en grovkornig yta, som har en ökad slitageeffekt på strumpor och strumpbyxor.

Trappstegsmattan skyddar framgångsrikt mot halkolyckor.

Författare: