Stora mattor åskådliggör rummets funktion

Sponsrade länkar

En stor matta kan med fördel användas som ramverk för en soffgrupp eller matplats. Mattan talar om att de möbler den avgränsar bör betraktas som en enhet.

Stor elegant matsalsmatta
En praktisk matsalsmatta bör vara åtminstone en halvmeter större en bordsgruppens yta – på samtliga led.

Sponsrade länkar

Att köpa en liten matta kan kännas frestande, eftersom mindre mattor i regel har en mer angenäm prissättning än större dito. En alltför liten matta kan emellertid ge rummet ett kalt och spretigt intryck. Mattans förmåga att rama in delar av rummets inventarier – t.ex. en soffgrupp – ska nämligen inte underskattas. En matta som tillåter alla soffgruppens möbler att få plats på mattytan, förtydligar samhörigheten hos möblerna och definierar soffgruppens funktion som en särskild enhet i vardagsrummet. Dock finns det även nackdelar med att alla möbler placeras innanför mattans kanter; hit hör exempelvis rengöringsaspekten. Det kan bli otympligt att dammsuga under soffgruppens möblemang. Den som av nämnda anledning inte vill ha en matta som omfamnar hela möblemanget, bör åtminstone se till att mattan är bredare än soffan. En stor luftspalt mellan matta och soffkanter ger lätt intrycket av att möblerna är placerade huller om buller, utan någon större eftertanke.

Stor syntetmatta
Fördelen med syntetmattor som denna – framför motsvarande ullmattor – är att de inte sprider löst ludd och ulltottar som sedan letar sig vidare i bostaden.

Några ytterligare tips för inredning med stora mattor:

  • Den som har två mindre, identiska mattor kan enkelt uppsöka en tapetserare eller skräddare för att få dem ihopkopplade. Sömmen mellan mattorna blir knappt synlig ifall skräddaren har gjort ett omsorgsfullt sömarbete.
  • Ullmattor är exklusiva och andas en enastående äkthet, men luddar tyvärr av sig upp till ett år efter inköp. Syntetiska mattor påminner ofta om riktiga ullmodeller, samtidigt som man slipper dras med ett virrvarr av lösa ulltussar i bostaden.

Riktlinjer för matplatsen

En matsalsmatta bör anpassas till bordsgruppens storlek, vilket i korthet innebär att dess storlek bör överskrida bordets med cirka en halvmeter på alla kanter. På så sätt kan samtliga stolar stå på mattan utan att de bakre stolsbenen hamnar utanför mattans ytterkant. Mattan bör även ha samma form som matrumsbordet; detta i syfte att undvika stilbrott i inredningen. Ett runt bord tar sig t.ex. bäst uttryck i kombination med en rund matta; på så sätt blir mattan en estetisk kraft som ramar in matsalsmöblemanget och samtidigt förstärker bordets formupplevelse.

Färgglada mattor i minimalistiska hem

Stora, färgglada mattor har en påfallande förmåga att liva upp stämningen i moderna minimalistiska hem, vars färgtoner domineras av grått, vitt och svart. Det är alltid bättre att låta mattan utgöra ett kontroversiellt inslag i inredningen och behålla en tidlös anda i husets fasta beståndsdelar. I slutändan är det nämligen betydligt enklare att byta ut mattan än att lägga om golv och måla väggar och tak.

En stor matta både punktmarkerar och ramar in ett möblemang.

Författare: