Kurdiska kelimmattor andas kärlek

Sponsrade länkar

Traditionen med kelimmattor tar fasta på berättande kärleksmotiv. Den bygger på en uråldrig nomadtradition med rötter i Kurdistan.

Kelimmatta olika motiv
Matta med ett axplock av jordnära kelimmotiv, däribland livets träd.

Sponsrade länkar

Symboler som varggapet och fruktbarhetsgudinnan utgör klockrena exempel på motiv som återfinns på kurdiska kelimmattor; en typ av handvävd matta från Kurdistan med kärlekstemat som genomgående röd tråd. Mattorna inbjuder både till realistiska tolkningar och långsökta spekulationer. Kärlek, fruktbarhet, lycka och bördighet är tematik som genomsyrar motiven.

Exempel på motiv i kelimtraditionen

Konkret innebär det att de handvävda kelimmattorna kan prydas med följande motiv:

  • Modergudinnan med händerna bastant vilandes i midjehöjd – en fruktbarhetssymbol som signalerar livets fortgång.
  • Varggapet – en symbol för heroisk optimism och det härur härledbara begreppet trygghet.
  • Ögonmotiv som metafor för ondskans blickfång. För betraktaren, som först nu medvetandegörs om ondskans existens, blir effekten av ögonmotivet att det fungerar som motpol till onda krafter. Ögat är ofta format i geometriska figurer; rombformade ögon är exempelvis vanligt förekommande.
  • Kärlekskroken – en vördnadsymbol för kärleken i andra hand. I första hand bidrar det paradoxala motivet – krok och kärlek – till att öka förståelsen för motsatsbegrepp. Kärlek och krok, barn och vuxen, man och kvinna. Två motsatser sammanförs i ett och samma bildmotiv.
  • Livets träd – en symbol som även på våra breddgrader står värd för begrepp såsom evighet och livsgnista.
  • Väduren – en symbol för manlig styrka, framåtanda och fertilitet.
  • Färgglada skördemotiv, med lokal anknytning, som bakgrundsmotiv till något av de ovan nämnda huvudmotiven.

Massproducerade kelimmattor

Sammanfattningsvis är motiven på kelimmattorna mycket jordnära, samtidigt som de inrymmer ett stort mått av mystik och livsfilosofi. Mattorna är ofta färgglada med vilda mönster; något som gör dem väl lämpade för bohemiskt inredda hem. Som spekulant på äkta kelimmattor bör man i första hand söka sig till mattgrossister med inriktning mot kurdiska bonader. Ikea säljer i skrivande stund masstillverkade mattor med kelimmotiv, men dessa är som sagt massproducerade och motiven kan mycket väl vara kopierade.

Kelimmattornas paradox omfamnar både det jordnära och det främmande.

Författare: