Gummimattor

Sponsrade länkar

Gummimattan fyller i första hand en praktisk funktion; antingen genom att skydda golvet mot väta och smuts eller genom att förhindra smuts från att tränga in i bostadsutrymmen.

Klassisk gummimatta
Klassisk gummimatta med hål som tillåter smutspartiklar att samlas i utrymmet mellan hålen. Tänk på att lyfta på mattan och rengöra golvet regelbundet från smuts och väta.

Sponsrade länkar

Bland praktiska mattvarianter intar gummimattorna en ledande position. Denna mattyp kan med fördel användas som dörr- och entrématta, gångmatta samt som golvunderlag i tvättstugor och källarutrymmen. Gummimattor med grova, smutsabsorberande ytor kan med fördel köpas på metervara i byggvaruhandeln, t.ex. på Bauhaus och ILVA. Prisbilden ter sig gynnsam med tanke på mattans hållbarhet – en gummimatta håller i många år och är lätt att rengöra med vattenslang och borste.

Skyddsmatta i släpkärror och bilar

Bilar är i regel utrustade med enkla gummimattor, som kan vara både originaltillverkade och kopior. Kvalitetsskillnaden är oftast marginell; däremot är kopiorna av naturliga skäl inte försedda med bilmärkets logotyp. Denna typ av bilmattor kan köpas i universalutförande i billiga bildelsbutiker, t.ex. på Biltema. Däremot kan gummimattor till hästsläp och andra släpkärror sällan köpas i bildelsbutiker. Dessa måste istället beställas direkt från nischad detaljist.

Gummimatta i badkar och duschkabin

Gummimattor fyller ytterligare en viktig funktion som halbekämpning i badkar och duschkabiner. Tänk dock på att särskilda gummimattor för badkar sällan kan måttbeställas, utan istället säljs i standardutförande på byggvaruhus och i välsorterade VVS-butiker. Dessa gummimattor fästs i regel i badkarsbotten med hjälp av sugproppar. Glöm inte att kontrollera att sugpropparna sitter fast med jämna mellanrum samt att avlägsna mattorna varje gång du tappar upp ett bad.

Gummimattan är mest praktisk som dörrmatta; dessutom är den lätt att tvätta.

Författare: