Ombonad känsla med mattor utomhus

Sponsrade länkar

En matta fungerar som ett ramverk för en grupp utemöbler och höjer mysfaktorn på verandan. Att dekorera utemiljön med mattor suddar dessutom ut gränserna mellan husets insida och trädgården.

Trasmatta utomhus
Textilmattor höjer mysfaktorn på verandor och altaner; nackdelen med dessa är dock att de måste flyttas inomhus vid t.ex. regnoväder.

Sponsrade länkar

Att dekorera uteplatsen eller verandan med en matta ger möblemanget en inramning som skapar samhörighet. Samtidigt suddar mattan ut gränserna mellan det som traditionellt sett klassas som inomhus respektive utomhus, vilket för tankarna till varmare breddgrader där skillnaden vanligtvis inte är lika tydlig som i Norden.

Inredningstips om utomhusmattor

På det konkreta planet finns det ett fåtal tips att ta hänsyn till i samband med inredningen. Några av dessa kan sammanfattas i det följande:

  • På kalla, stensatta uteplatser kan man för gångkomfortens skull placera en varm ullmatta, eller annan smutsavvisande variant. Även mattor av sisalväv är utomordentliga för denna typ av utomhusmiljö, eftersom sisalväven absorberar en viss mängd smuts och fukt utan att det syns på ytan.
  • Tänk på att placera utomhusmattor på fasta underlag såsom träverandor och stensatta uteplatser. Undvik emellertid att placera mattor på gräsbevuxna ytor och andra mjuka underlag.
  • Heltäckande plastmattor är utmärkta som permanenta underlag på altaner och verandor. Gröna mattor, som visuellt ska smälta samman med gräsmattorna, är på tillbakagång. Istället vill en inredare av idag att mattan ska synas och sticka ut, som kronan på verket i inredningen. Gälla färger och skarpa kontraster är i skrivande stund en modefluga.

Syntetmattor med UV-skydd

Äkta matta utomhus
Äkta matta väl avpassad till soffgruppens stil och form. Mattans praktiska aspekter tål emellertid att ifrågasättas.

Tänk på att utomhusmattan bör vara försedd med ett s.k. UV-skydd, som i viss mån skjuter upp missfärgningar till följd av solljus. Se till att mattan är skyddad mot åtminstone 5000 soltimmar, men gärna betydligt fler. Välj även ett syntetiskt material, som inte absorberar fukt och väta. Den som prompt vill inreda med textilmattor skapar merarbete i bemärkelsen att mattan måste plockas in så fort vädergudarna har regn att erbjuda.

En plastmatta kan i princip stå utomhus året runt.

Författare: