Inbjuder till lugn och avdramatiserar

Sponsrade länkar

Små rosa inslag i heminredningen bidrar till att skapa lugn och avdramatisera vardagen. Nackdelen med färgen är dock att den sällan är kompatibel med övrig rumsinredning.

Rosa barnmatta
Den rosa färgen är rogivande och trivsam – inte minst i flickrummet.

Sponsrade länkar

Ett fåtal rosa beståndsdelar i heminredningen hjälper till att skapa lugn och tona ner vardagsstressen. En rund rosa punktmarkör i datorrummet, eller bredvid sängen i sovrummet, bidrar t.ex. till en lagom dos av lugn i vardagshetsen. När det gäller rosa mattor bör man dock vara uppmärksam på huruvida mattan förmår samspela med övrig rumsinredning – i annat fall kan mattan få helt motsatt effekt. Istället för att dämpa stressen blir den en källa till stress och frustration i och med att den upplevs som en avvikande detalj som stör helheten. Rosa i stora mängder är nämligen provocerande – inte bara för män och pojkar.

Kompatibel med vita ytor

Punktmarkeringar i rosa – och andra ljusa pastellfärger – lämpar sig bäst för rum med en ljus bas. Vitt och rosa är två färgkombinationer som smälter väl ihop. Däremot bör man akta sig för att komplettera inredningen med rosa inslag så fort den vita basen inte kan anses tillräckligt dominant. Trots att både vitt och rosa i grunden är ljusa färger, är rosa nyanser – som tidigare påtalats – allt annat än neutrala. En rosa matta kan rent av ge upphov till stilbrott ifall bakgrunden inte är jämnt vit eller ljus.

Vardagsrum i vitt och rosa
Den rosa färgtonen smälter väl samman med vita nyanser och kan med fördel användas för att skapa variation i en steril vit inredningsmiljö.

Lämplig tillsammans med Shabby Chic

Rosa mattor tar sig väl uttryck i hemmiljöer som genomgående präglas av ljusa toner. Lackade vita trädetaljer – som t.ex. är vanligt förekommande i miljöer inspirerade av Shabby Chic – fångar väl in enstaka rosa mattor. Däremot bör man vara försiktig med att inreda med rosa heltäckningsmattor, eftersom den rosa färgen i dylika fall lätt tar över funktionen som grundfärg i inredningen. Inredning med rosa mattor förutsätter således en ständig balansgång i form av anpassning till färgtonerna hos övriga möbler och textilier.

En rosa matta inger både lugn och skapar oro.

Författare: