Virkade mattor ger lantlig känsla

Sponsrade länkar

Efterfrågan på runda, handvirkade mattor är stor. Handvirkade mattor är svåra att få tag på i detaljhandeln, men däremot är de populära som gåvor – och inte minst är virkandet en omtyckt social aktivitet.

Små virkade mattor
Virkade mattor lämpar sig väl som underlag i lantliga miljöer som i övrigt domineras av textilier.

Sponsrade länkar

Merparten av de handvirkade mattor som säljs på marknaden är runda till formen och försiktigt mönstrade. Till den vanligast förekommande mönstersättningen hör först och främst cirkelrandiga färglager, som mjukt flyter in i varandra. Den virkade mattan – i likhet med trasmattan – är nämligen en bärare av lantliga inredningstrender, vilket innebär varma och hemtrevliga färger som interagerar i samklang med varandra. Den minimalistiska mattan med skarpa kontraster och mönster ur geometrin utgör således raka motsatsen.

En opraktisk fröjd för ögat

I valet och kvalet av virkade mattor bör man tänka på följande:

  • Mattorna kan vara virkade av olika garntyper; i skrivande stund är trikågarn särskilt populärt då garnet är någorlunda smutsavvisande.
  • Virkade mattor är opraktiska i hushåll med små barn. I regel är de små och hala, vilket kan ge kroppsskador som följd.
  • Många virkade mattor har en något oregelbunden mönstersättning, vilket emellertid gör dem utmärkta i lantliga inredningssammanhang.
  • Av samma anledning som ovan brukar runda, virkade mattor vara försedda med en mysig spetskant.

Virkade mattor i detaljhandeln

Att virka mattor för hand är – och har under lång tid varit – en kär folkhobby med en aldrig sinande popularitet. Detta innebär att handvirkade mattor enkelt kan påträffas på loppmarknader, Erikshjälpen och i Röda korsets butiker. Däremot kan det vara svårare att komma över nya fabriksvirkade mattor vars utseende påminner om handvirkade dito. I skrivande stund är Kilands mattor den till synes enda återförsäljaren på den svenska marknaden som säljer runda virkade mattor. I nuläget erbjuder Kilands en snygg och stilren bomullsmatta med spetskant. Diametern är beskedliga 100 centimeter, vilket innebär att mattan sannolikt får fungera som stämningshöjande komplement till en större matta.

Enkla cirkelmönster dominerar på runda virkade mattor.

Författare: