Persiska mattor

Sponsrade länkar

Persiska mattor kantas av många olika namn – namngivningen baseras nämligen på mattans ursprungliga härkomstort. Detsamma gäller mönster- och färgsättning som likaså har lokal förankring.

Persiska väggmattor
Persiska mattor fungerar utmärkt som väggsmycken i orientaliska miljöer.

Sponsrade länkar

Mattkonstens ursprungliga hemvist kan med största sannolikhet härledas till Persien, där man började väva mattor runt år 400 efter Kristi födelse. Den äldsta matta som någonsin upphittats tyder på ett persiskt ursprung trots att den påträffades i en sibirisk glaciär med tundraklimat. Det ursprungliga syftet med mattorna var inte att de skulle fungera som golvbonader, utan som skydd mot kyla och vind.

Namnet framför allt

Persiska mattor namnges oftast utifrån tillverkningsort, men även tillverkarens stamtillhörighet kan speglas i namnet. Mönster och motiv kan också kopplas till vävarstammens historiska hemvist eller kulturella särprägel. Under senare årtionden har det emellertid skett ett uppbrott från denna tradition; mattillverkare i Indien och Vietnam har t.ex. börjat kopiera kända persiska motiv. Mattorna kallas i så fall – lite luddigt – för orientaliska mattor. Den som efterfrågar en äkta persisk matta måste vara noga med att dubbelkolla mattans ursprung med återförsäljaren.

Mystik och stämning med persisk matta

Persiska mattor är i första hand att betrakta som statusprylar, men samtidigt tillför de rummet en rustik känsla av mystik och sällsam andlighet. Detta gäller för båda huvudtyperna av persiska mattor; bymattor och nomadmattor. Skillnaden mellan mattyperna består i att bymattorna vävts för hand medan nomadmattorna knyts samman på liggande vävstolar. De senare återspeglar, i sin mönstersättning, nomadstammarnas kultur och traditioner.

Den persiska mattan är en statussymbol som ligger stabilt på golvet.

Författare: