Plastmattor

Sponsrade länkar

Bygghandeln vimlar av plastmattor i olika mönster, färgtoner och nyanser. Den mest kräsne golvspekulanten torde således kunna hitta en plastmatta i en passande stil. Plastmattan är dessutom lätt att rengöra.

Plastmatta med mönster
Plastmattor kan idag köpas i alla utföranden – även med vilda mönster.

Sponsrade länkar

Som golvtyp känns plastmattan vid det här laget både förlegad och omodern. Däremot talar mönster- och färgutbudet – liksom lättheten att lägga plastgolvet – till plastmattans stora fördelar. Dessa kan i korthet sammanfattas enligt nedan:

  • Plastmattan – som de facto är tillverkad av vinylväv – kan rengöras enkelt med en lätt svepande trasa; ett faktum som gör plastmattan till en hygienisk golvtyp för kök och våtrum.
  • Prisbilden är jämförbar med övriga standardgolvtyper såsom laminatgolv och heltäckningsmatta. Räkna med att betala en hundralapp per kvadratmeter färdigmätt plastmatta.
  • Plastmattan är enkel att lägga och avlägsna; bra för den som byter golv ofta. Däremot ska man undvika att lägga nytt golv – t.ex. klinkergolv – ovanpå en befintlig plastmatta. Plastgolven är nämligen försedda med så kallade mjukgörare som gör det svårt för annat material att fästa sig permanent på golvytan.

Plastmatta som standardgolv i bostäder

Vinylväven utgjorde länge en sorts bas för all golvläggning i privatbostäder, såväl i villor som i lägenheter. Numera läggs plastmatta enbart i våtrum (även kallad våtrumsväv), kök och hall. I vardagsrum brukar man däremot – i samband med nybyggnation – välja en något mer exklusiv golvtyp. I miljonprogramsbostäder från 1960- och 1970-talen påträffas plastmattor emellertid ofta även i vardagsrum och sovrum. Mattan är förvisso praktisk, men har inte särskilt högt statusvärde. Plastmattor upplevs tyvärr alltför ofta som billiga trots att de kan vara både snygga, tidlösa och ytterst praktiska.

Plastmattan är överlägsen ur praktisk och hygienisk synpunkt.

Författare: