Dörrmattor

Sponsrade länkar

Dörrmattan bör vara välkomnande och praktisk på samma gång. En gummimatta med en välkomsthälsning är t.ex. ett utmärkt alternativ.

Dörrmatta med hälsningsfras
Hemtrevlig dörrmatta med välkomsthälsning.

Sponsrade länkar

En dörrmatta ska kännas välkomnande samtidigt som den ska avleda smutspartiklar från skorna. Gummimaterialets förträfflighet kan därför – i detta sammanhang – inte nog betonas. Mattan bör även kunna användas både för att torka av skorna och skydda golvet. Av denna anledning bör personer med känsliga golvmaterial undvika att välja en sådan typ av gummimatta, som tillåter smutsen att rinna igenom och samlas på underliggande golv. Denna typ av mattor kan – ifall de inte avlägsnas från sin plats och rengörs regelbundet – ge upphov till vattenskador på golvet undertill.

Mönster och välkomsthälsningar

Av tradition brukar dörrmattor tillverkas av svart gummi eller gråsvart fibertextil. Denna färgton har sin finess i att den sammanfaller väl med jordpartiklar och således förmår dölja mindre smutsrester från skorna. Färgen är däremot tråkig och intetsägande; en anledning till att mönstrade dörrmattor med roliga teman och skriftliga budskap börjat poppa upp i handeln. Välkomsthälsningar och uppmuntrande visdomsord livar upp stämningen och skapar en trevlig punktmarkering i den annars gråa vardagen.

Billiga dörrmattor i gråaktiga toner

Dörrmatta av textil och gummi
Smutsabsorberande dörrmatta med gummikanter och underdel av gummi. Det faktum att smuts och väta inte rinner igenom mattan, gör att denna modell lämpar sig väl för känsliga golv.

Byggvaruhusen ILVA och Bauhaus saluför billiga enfärgade gummi- och textildörrmattor för ca 50 kronor. IKEA:s dörrmatta Borris – tillika tillverkad av smutsabsorberande latextextil – kostar sällan över tio kronor. I sina bästa dagar kunde mattan rent av köpas för under femkronan. Denna dörrmatta är emellertid en universalmodell som till form och utseende är ganska smaklös. I personligt inredda hem kan denna typ av dörrmatta rent av skada helhetsintrycket i inredningen.

Dörrmattor i grå färgskala är praktiska, men tyvärr tråkiga och fantasilösa.

Författare: