Naturlig kvalitet och hos den slittåliga ullmattan

Sponsrade länkar

Kardat fårull är den i särklass vanligaste ullsorten på marknaden för ullmattor. Ullmattor är lätta att rengöra samtidigt som de erbjuder en hög gångkomfort.

Ullmatta med mönster
Värmande ullmatta, vars kompakta textilkvalitet bidrar till en minskad mängd ludd.

Sponsrade länkar

Ullmattans främsta förtjänst består i dess naturliga och fuktavvisande bas. Oavsett om mattan är vävd eller tuftad har ullmaterialet alltid samma avvisande inställning mot smuts. Den största nackdelen, som många förknippar med ullmattor, är att de fäller lugg under en viss inkörningsperiod. Efter ca sex månader från inköpsdatum bör mattan ha slutat fälla ull - i annat fall är produkten föremål för reklamation.

Ljusa färgtoner vanligast

Den som efterlyser en naturprodukt bör välja en ullkvalitet vars färgton så långt som möjligt påminner om ullens ursprungsfärg. På så sätt ökar man chanserna att undvika en matta, som innehåller farliga kemikalier från färgningen; något som kan vara väsentligt för familjer med små barn som gärna och ofta kryper omkring på mattan. Beige och berber är vanligt förekommande färgtoner hos naturligt färgade ullmattor. En del indiska ullmattor är emellertid växtfärgade med naturliga material såsom löss och lökskal; fysisk kontakt med dessa mattors ytskikt är naturligtvis helt ofarlig.

Exklusivt och hemtrevligt

Ullmattan ger ifrån sig ett exklusivt intryck, samtidigt som den på intet sätt gör avkall på mysfaktorn. Mattan är dessutom värmande, vilket gör den särskilt lämpad för dragiga golv i äldre fastigheter utan adekvat golvisolering. Ju tätare lugg, desto mer värmer mattan och desto lättare är den också att rengöra. Tänk dock på att ullmattornas egenskaper kan ta sig mycket olika uttryck beroende på vilken tillverkningsmetod som använts. En skuren ullmatta är t.ex. mjuk och luftig, men inte lika hållbar som en vävd eller tuftad variant. I samband med tuftningen sys ullgarnet fast i en väv – antingen för hand eller med hjälp av symaskin. Därefter klistras väven fast på ett underrede av textil- eller skummaterial. Kvaliteten hos denna undersida har avgörande betydelse för mattans slittålighet.

En ullmatta är något utöver det vanliga – både för ögat och för fötterna.

Författare: