Trasmattor

Sponsrade länkar

I de nordiska länderna har trasmattan tillkommit tack vare behovet av att återanvända linnerester. Den populära trasmattan av idag är i regel fabrikstillverkad och färgkoordinerad med aktuellt inredningsmode.

Trasmatta i vinkel
Trasmatta i snyggt vinkelvikt utförande.

Sponsrade länkar

Trasmattans tjuskraft består i dess oregelbundenhet; två trasmattor är nämligen aldrig helt identiska, såvida de inte är helt enfärgade. Även fabrikstillverkade trasmattor – som utgör en klar majoritet av trasmattorna på marknaden – tillverkas av resttyger och har således unika mönster. Beträffande mönster och färger gäller i allmänhet att trasmattorna är ljusa – ibland rent av gälla – i sin färgtoning.

Kontrast eller harmoni i färgsättningen

Trasmatta med mönster
Trasmatta med spännande mönster, som utgör en blandning av svenskt 1970-tal och orientalisk stil.

Färgkombinationerna hos tygresterna är i regel utarbetad i ettdera av följande två syften:

  • Att skapa mjuka övergångar mellan de olika färgnyanserna i ränderna.
  • Att skapa kontraster i regelbundna intervall. Färgsättningen följer oftast de trendfärger som för stunden dominerar i inredningsmodet.

Både fabrikstillverkade trasmattor och handvävda modeller tvättas allra helst i badkaret med såpa och borste. Alternativt kan mattorna köras i tvättmaskin i låg vattentemperatur – även här kan man byta ut tvättmedlet mot en liten mängd såpa.

Kända tillverkare av trasmattor

Varm trasmatta
Fluffig, varm trasmatta som passar rustika, oisolerade trägolv i hus med torpargrund.

Trasmattorna efterfrågas mest i de nordiska länderna, särskilt i Finland och Sverige. De tillverkare som inriktat sig på trasmattor härrör således i första hand från dessa länder. Horredsmattan, Anki och Ebba Q är kända namn för entusiaster inom trasmattor och rustik inredning. Finska WM-carpet har likaså en rad återförsäljare i Sverige. Massproducerade trasmattor säljs däremot lite varstans, inte minst på IKEA.

Den som själv vill forma mattor med helt unik mönster- och färgsättning rekommenderas att själv väva sin trasmatta. Att väva trasmattor är idag en kär folkhobby och mattorna kan med fördel vävas i en vanlig vävstol.

Färgkombinationerna hos trasmattor betonar antingen kontraster eller mjuka övergångar.

Författare: