Höjd mysfaktor med gråa mattor och textilier

Sponsrade länkar

Om förutsättningarna är de rätta, inger en grå matta en känsla av lugn. Den rofyllda känslan förutsätter dock att inredningen kännetecknas av en medveten röd tråd i form av gråa, vita och lantliga inslag.

Grå inredning i sovrum
Gråa mattor inger en känsla av lugn; dock under förutsättning att den gråa färgen dominerar inredningen som helhet.

Sponsrade länkar

Grått är en kombination av de i inredningssammanhang härvidlag klassiska färgerna svart och vitt. Färgen lämpar sig emellertid inte som accentfärg när basen i inredningen utgörs av svartvita kontraster, vilket ofta är fallet i s.k. minimalistisk stil.

Bra bas i sovrummet

Däremot ska den gråa färgen inte underskattas som bas i sovrumsinredningen; grått är nämligen ytterst vilsamt och neutralt. I fråga om mattor och textilier bör man om möjligt eftersträva att hela rummets textilsamling kännetecknas gråa toner. Sängöverkast, soffa och matta får gärna skapa en harmonisk enhet i dova, gråa skiftningar. Däremot får väggar och tak gärna – i syfte att skapa variation i gråskalan – vara målade i en matt, vit nyans, som väl smälter samman med de gråfärgade textilierna.

Grått minimalistiskt vardagsrum
Den gråa färgen lämpar sig väl även i minimalistiskt inspirerade sällskapsrum.

Mysfaktorn höjs med belysning

Risken med en grå dominans i inredningen är påfallande nog att rumsupplevelsen kan bli både tråkig och nedslående. Detta kan emellertid enkelt uppvägas med hjälp av lantliga och rustika inslag. Ett målat brädgolv, en mysig soffdesign, stuckaturer och vitmålade spegeldörrar kan med fördel väga upp de negativa grundegenskaperna hos den gråa färgen. Inte minst kan även mattans val forma rumsupplevelsen till det bättre; en fluffig, grå ryamatta med hög lugg, alternativt en lantlig, handvävd ullmatta i grå naturull kan göra susen för trivseln. Likaså kan man avhjälpa tristess med hjälp av stämningsbelysning. Tänk på följande:

  • Fönsterlampor med skärmar i naturvitt eller grått ger ifrån sig en stämningsfull skuggbildning, som höjer mysfaktorn kvällstid.
  • Många små ljuskällor – inte minst levande ljus och lampetter – bidrar till att skapa mystik hos den gråa färgen.

Sammanfattningsvis kan ett sovrum med en grå bas i inredningen – med särskild betoning på textilierna – upplevas som både tryggt, lugnt och mysigt.

Grått är inte flott, men däremot mycket praktiskt.

Författare: