Hållbar och smutsavvisande matta

Sponsrade länkar

Sisal är ett material som är hållbart, smutsavvisande och hemtrevligt på samma gång. Däremot är sisalväven inte vattenavvisande, vilket gör sisalmattan olämplig för utomhusbruk.

Sisalmatta i vardagsrum
Sisalmattan är robust och hemtrevlig på samma gång – såtillvida att den kan användas som golvskydd i sällskapsutrymmen.

Sponsrade länkar

I miljöer som utsätts för hårt slitage – däribland kommersiella lokaler – är sisalmattan ett utmärkt golvalternativ. Sisalmattor kan nämligen användas som heltäckningsmattor, alternativt måttbeställas i löst utförande för att passa det tilltänkta utrymmet. Sisalväven är – till skillnad från plast- och gummimattor med liknande robusta ytskikt – inte lämpad för utomhusmiljöer, eftersom mattan inte har samma vattenavfärdande funktion som t.ex. plastmattor. Däremot kan sisalmattan med fördel användas på inglasade balkonger och verandor med måttlig fuktnivå.

Utmärkt hallmatta

Sisalmattan klarar av att absorbera mindre mängder fukt utan att ta skada. Likaså sväljer den smärre mängder sand- och gruskorn, som absorberas i mattans håligheter utan att färdas vidare in i bostaden. Just håligheterna bidrar till ett luftinflöde, som dels reducerar risken för dålig lukt, dels bidrar till att eventuella fuktrester avdunstar ytterst snabbt. Den smutsabsorberande funktionen – i kombination med rengöringsmöjligheterna – gör att sisalmattan lämpar sig väl som hall- och tamburmatta. Även mindre dörrmattor i sisalväv är att rekommendera framför syntetmattor, som tenderar att börja lukta efter att ha fångat in större mängder smuts och väta.

Sisalmatta inomhus
Sisalväven är inte vattenavvisande och bör därför inte placeras i fuktiga utrymmen. Inomhus lämpar den sig såväl i kök som i tambur och sällskapsrum.

Olika grova ytskikt

Sisalväven kan anpassas beträffande grovleken. De slätare varianterna kan mycket väl användas som inomhusmattor i sällskapsutrymmen, medan de grövre mattorna allra bäst kommer till sin rätt i hallar och grovkök. Likaså kan färgsättningen anpassas till övrig inredning; sisalväven kan t.ex. köpas i slätt, vitt utförande för att matcha inredningsstilar som Shabby Chic eller för den skull marina miljöer. Priset är dock mattornas största akilleshäl; det massiva materialet kostar pengar oavsett om mattan är färdigskuren eller måttanpassad. Räkna med att priset för en mindre tamburmatta lätt kan uppgå till någon tusenlapp – i synnerhet ifall mattan försetts med ett halkskydd på undersidan.

En grov sisalmatta kan med fördel placeras som grusfilter i tamburen.

Författare: