Vit matta ger inredningen potential

Sponsrade länkar

Vitt är en neutral färg i heminredningen. En vit matta ska således utgöra en del av en neutral helhet i vilken andra föremål kan punktmarkeras. Tänk på att färgkoordinera matta och gardintyger.

Vit inredning i vardagsrum
Vit matta i fluffig syntetväv – en fröjd för ögat men också ett paradis för smutspartiklar som älskar att synas.

Sponsrade länkar

Vita och svarta färgtoner utgör i skrivande stund en klassiskt neutral bas i heminredningen. Denna neutrala bas kan enkelt kompletteras med enstaka färginjektioner som ger accent åt utvalda föremål, som särskilt förtjänar att lyftas fram.

Stor betydelse för helhetsintrycket

Mattans påverkanskraft på det totala rumsintrycket ska inte underskattas, då mattan tar upp en betydande del av den effektivt använda rumsytan. Den som väljer att inreda med en vit matta har sannolikt inte för avsikt att accentuera själva mattan. Snarare ska mattan utgöra en naturlig del av intrycket i stort. För att uppnå samstämmighet och harmoni i rumsinredningen bör man dock tänka på att koordinera den vita mattan med rätt föremål. Dra t.ex. lärdom av följande tips:

  • Gardintyger, överdragsklädsel på soffa och soffkuddar ska matcha mattans färg. Särskilt viktigt är det att samordna gardintyg och matta, eftersom dessa textilier är särskilt påfallande för den visuella upplevelsen. Gardinerna filtrerar nämligen ljusinsläppet och mattan blir föremål för ljusets omedelbara återspegling. Tänk dock på att färgtonen på matta och gardintyg inte behöver vara exakt densamma; naturvitt kan t.ex. med fördel kombineras med mera kritvita toner. Allt i syfte att undvika slentrian och frammana ett levande samspel mellan färgnyanserna.
  • Även materialvalet är en direkt återspegling av mattans stilnivå. En långluggad ryamatta ger t.ex. ett modernt – men i första hand – mysigt avtryck i rumsmiljön, medan en ullmatta höjer mysfaktorn samtidigt som den värmer upp kalla golv. Den som däremot vill forma rummet i lantlig riktning bör istället välja en vit trasmatta.

Svart på vitt

Sovrum i vitt
Taktiskt inrett sovrum. Den vita heltäckningsmattan är neutral till den grad att sängen och sängborden istället lyfts fram.

En svartvit matta – närmare bestämt en vit bakgrund med svarta mönster – ger rummet en modern touch – i synnerhet om mönstersättningen är enkel och schematisk, t.ex. geometriska former eller chevronrandiga linjer. Tänk dock på att även gardintygerna i så fall måste vara kompatibla med mattans höga modetröskel. En modern matta ska således inte kombineras med vita retroinspirerade spetsgardiner eller dito av sammet. Välj istället stilrena panellängder eller enfärgade, vita öljettgardiner i slät bomullskvalitet eller skrovlig naturfärg.

En neutral matta tillåter inredaren att ta ut svängarna på annat håll.

Författare: