Rund matta som punktmarkör i inredningen

Sponsrade länkar

Runda handtuftade mattor – liksom fabrikstillverkade, runda ryamattor – kan med fördel användas för att punktmarkera golvytan och rikta uppmärksamheten mot en vald del av golvet.

Modern foajé
Rund matta i neutral färgton, som pryder stengolvet i minimalistisk foajé.

Sponsrade länkar

Runda mattor upplevs som trendiga ögonstenar i heminredningen; detta oavsett materialtyp. Däremot kan det vara värt att anpassa materialet till bostadens övriga stilinriktning. En mönsterlös, handtuftad ullmatta – eller en rund, fluffig ryamatta – är kompatibel såväl med lantliga som med minimalistiska inredningsstilar. Däremot smälter virkade runda mattor och runda trasmattor lättare samman med lantligt rustika bostadsrum.

Tips om inredning med runda mattor

Några inredningstips för framgångsrik placering av runda mattor som punktmarkörer:

  • Den visuella upplevelsen av rummets storlek blir större med små runda mattor som punktmarkörer på ett par olika platser i rummet. Kal golvyta, i kombination med många inventarier och ett stort antal mattor, ger nämligen uttryck för att rummet har potential att sluka många föremål samtidigt. Nackdelen med detta koncept är dock att ett stort antal, slumpvis placerade mattor, leder till en kaotisk rumsuppfattning, då rummet i förekommande fall saknar en central mittpunkt.
  • Runda mattor i gälla pastellfärger gör rummet levande, vilket gör mattorna väl lämpade för t.ex. barnrum. Tänk dock på att barnrumsmattor alltid bör ha en självhäftande baksida.
  • Tänk på att de billiga runda syntetmattor, som finns att köpa på Jysk och Ikea, sällan har en självhäftande bakdel. Dessutom kan de vara känsliga för maskintvätt.
  • De flesta runda mattor, oavsett om de är tillverkade av ull eller syntetmaterial, bör torkas av försiktigt med våt trasa, som blötts ner med vatten och en liten klick grönsåpa. Se exakta tvättanvisningar på vald modell – och granska tvättråden innan köp för att försäkra dig om att mattan inte behöver kemtvättas.

Enfärgade runda mattor – ett tidlöst val

Inredning i barnrum
Rund färgsprakande syntetmatta i barnrum.

Runda ullmattor i enfärgad, naturvit färgton är lämpliga för lantliga inredningsmiljöer. I stålgråa minimalistiska hem kan det däremot vara klokt att låta de runda punktmarkörerna utgöra en färgklick i den tidlöst enformiga miljön. Sammanfattningsvis gäller dock att de runda mattorna – oavsett färg och materialtyp – är dekorationsföremål som knappast tillför bostaden någon praktisk dimension. Däremot fyller de en viktig funktion som fiffiga inredningsobjekt, som kan placeras taktiskt för att rikta besökarens uppmärksamhet mot en vald del av rummet.

En rund matta är snygg, men knappast någon praktisk fullträff i inredningen.

Författare: