Orientmattor av budgetmodell från Indien

Sponsrade länkar

Indiska orientmattor har betydligt sämre rykte än persiska dito. Den indiska mattillverkningen kännetecknas av att kopiera billiga handvävda mattor från Persien.

Indisk handvävd matta
Till skillnad från mattan på bilden är alla indiska mattor inte handvävda. Många billiga fabrikstillverkade orientmattor har nämligen sitt ursprung just i Indien.

Sponsrade länkar

Indien har en förhållandevis gammal tradition av mattvävning, som kan spåras ända till 1500-talet. Denna har hämtat inspiration från Persien, vilket belyser det faktum att dagens indiska mattor förvånansvärt ofta påträffas med persiska motiv. Sedan 1600-talet kan man – parallellt med den persiska mönstersättningen – också skönja unika mönster med lokal prägel. Bara något århundrade efter att den persiska mattvävarkonsten etablerades i Indien, kunde man skönja en märkbar kvalitetsförsämring i lugg och varp. Även dagens indiska mattor kantas av rykten om kvalitetsbrister.

Massproduktion av handvävda mattor

Idag är Indien en av världens främsta producent av handvävda mattor. Det breda utbudet implicerar naturligtvis ett stort spann mellan de sämsta och de bästa modellerna. Silkesmattorna håller i regel lite bättre kvalitet än de billiga handvävda ullvarianterna. På marknadens virrvarr av modeller bör man vara uppmärksam på följande:

  • Indiska mattor har ofta persiska mönster, varför de ibland säljs under falsk flagg. Var därför alltid noga med att kontrollera mattans ursprung.
  • Mönstersättningen på indiska mattor är i regel symmetrisk och innehåller inte sällan figurer från geometrin. Naturmotiv kan med fördel kombineras med geometriska mönster.
  • Färgerna är exotiska och kontrasterna gälla; en kombination som gör mattan levande. De handvävda mattorna är i regel växtfärgade, vilket innebär frånvaro av farliga kemikalier.
  • Knutarna på indiska mattor kan vara snarlika de persiska, alternativt oregelbundet utformade.
  • Tänk på att en Gabbeh från Indien kan avvika avsevärt från en persisk dito. Däremot är Kashmir och Amritsar exempel på genuint indiska mattor.

Namnet anger ursprungsort

Maskintillverkade orientmattor
Maskintillverkade orientmattor med persiska motiv. Dessa härrör sannolikt från en fabrik någonstans på den indiska landsbygden.

Orientmattor kännetecknas av att de namnges efter ursprungsort. Namnet kan således ge en hint om ursprunget, även om namngivningen naturligtvis också är föremål för manipulation. Många falska persiska mattor är just tillverkade i Indien och har – detta till trots – försetts med persiska namn för att ge sken av att vara äkta.

Billiga indiska mattor marknadsförs ofta som persiska.

Författare: