Entrémattor

Sponsrade länkar

Entrémattornas främsta förtjänst består i att hålla grus och damm utanför bostaden. Den som har en entrématta på vardera sidan av dörren ökar chansen för att smutsen inte letar sig vidare in i bostaden.

Entrématta av gummi
Snygg gummimatta utanför smakfullt entréparti.

Sponsrade länkar

Sannolikheten att helt förhindra smuts från att tränga in i bostaden är minimal. Däremot kan en entrématta – som placeras strategiskt utanför ytterdörren – minimera smutsinsläppet. Kombinera gärna utomhusmattan med en dörrmatta på insidan. Utomhusmattan bör om möjligt vara grövre än den dörrmatta som placeras inomhus. På så sätt kan utomhusmattan absorbera grövre smutsrester såsom grus och sand, medan inomhusmattan å sin sida suger åt sig väta. Den matta som placeras utomhus får gärna vara tillverkad av grovt gummi, medan dörrmattor för inomhusbruk med fördel får vara textilbaserade.

Hyra entrémattor till företag

Företag och lokaler med kommersiella syften väljer ofta att hyra entrémattor. I hyreskontraktet ingår i så fall städning, distribution och byten efter att mattan nötts ut. För privatpersoner är denna typ av mattlösningar emellertid inte att rekommendera. Inte enbart på grund av prisbilden; dessa mattor är estetiskt sett inte anpassade till inredda privatbostäder, utan har i regel en ganska tråkig grådaskig framtoning.

Måttanpassade entrémattor på rulle

Den som vill köpa en måttanpassad dörrmatta kan enkelt få sin dörrmatta uppmätt och tillklippt. Dörrmattor på rulle säljs ofta i byggvaruhandeln och kan klippas till på några sekunder. Merkostnaden för måttanpassningen är i princip obefintlig. Man betalar således bara för den mängd färdig matta man köper.

Entrémattor kan vara både smutsabsorberande och smutsavledande. Båda typerna har sina fördelar och nackdelar.

Författare: