Heltäckningsmattor
Sponsrade länkar
Heltäckningsmattan fungerar som ett extra isoleringslager och skyddar samtidigt mot värme. Men ur allergisynpunkt är mattan knappast att rekommendera.

Sponsrade länkar
Många förknippar fortfarande heltäckningsmattan med 1970-talets byggnadsstil, som i stort sett gick ut på att täcka billiga spånskivegolv med heltäckande mattlösningar. Av denna anledning var mattorna portförbjudna i inredningsbutikerna under 1990- och 2000-talen. Under senare år har emellertid heltäckningsmattan upplevt en ny modevåg. Prisnivån är låg – även på måttbeställda heltäckningsmattor. Likaså är fiberkvaliteten högre idag än på 1970-talet. Men mattans främsta nackdel är idag – precis som då – att den samlar damm. Dammsug således heltäckningsmattan regelbundet, minst en gång i veckan. Tänk även på att tvätta mattan minst en gång om året.
Användningsområden för heltäckningsmattor
Heltäckande mattor kan användas såväl i sällskapsutrymmen som i trapputrymmen och klädkammare. Däremot lämpar sig denna typ av textilgolv illa i kök och badrum. Särskilt trappor känns varma och behagliga att beträda ifall de är försedda med heltäckande textilmaterial. Ytterligare fördelar med trasmattor:
- Heltäckningsmattor kan alltid köpas måttbeställda – i regel utan extra kostnad för uppmätning och klippning.
- Heltäckningsmattor kan snabbt avlägsnas till förmån för nyläggning av golv.
- Heltäckningsmattans kanske främsta fördel är att den inte behöver kombineras med andra mattor; dess funktion blir således att fungera både som golv och matta samtidigt.
Kvadratmeterpriset på heltäckningsmattor är i regel jämförbart med priset på bättre laminatgolv – dvs. ca 100 kronor per kvadratmeter. Men tänk då på att mattan är betydligt lättare att lägga än motsvarande golvmaterial.
Heltäckningsmattan är på återtåg efter djup en svacka under 1980- och 1990-talen.
Författare: Izabelle Forsberg