Heltäckningsmattor

Sponsrade länkar

Heltäckningsmattan fungerar som ett extra isoleringslager och skyddar samtidigt mot värme. Men ur allergisynpunkt är mattan knappast att rekommendera.

Heltäckningsmatta på rulle
Färdigklippt heltäckningsmatta på rulle.

Sponsrade länkar

Många förknippar fortfarande heltäckningsmattan med 1970-talets byggnadsstil, som i stort sett gick ut på att täcka billiga spånskivegolv med heltäckande mattlösningar. Av denna anledning var mattorna portförbjudna i inredningsbutikerna under 1990- och 2000-talen. Under senare år har emellertid heltäckningsmattan upplevt en ny modevåg. Prisnivån är låg – även på måttbeställda heltäckningsmattor. Likaså är fiberkvaliteten högre idag än på 1970-talet. Men mattans främsta nackdel är idag – precis som då – att den samlar damm. Dammsug således heltäckningsmattan regelbundet, minst en gång i veckan. Tänk även på att tvätta mattan minst en gång om året.

Användningsområden för heltäckningsmattor

Heltäckande mattor kan användas såväl i sällskapsutrymmen som i trapputrymmen och klädkammare. Däremot lämpar sig denna typ av textilgolv illa i kök och badrum. Särskilt trappor känns varma och behagliga att beträda ifall de är försedda med heltäckande textilmaterial. Ytterligare fördelar med trasmattor:

  • Heltäckningsmattor kan alltid köpas måttbeställda – i regel utan extra kostnad för uppmätning och klippning.
  • Heltäckningsmattor kan snabbt avlägsnas till förmån för nyläggning av golv.
  • Heltäckningsmattans kanske främsta fördel är att den inte behöver kombineras med andra mattor; dess funktion blir således att fungera både som golv och matta samtidigt.

Kvadratmeterpriset på heltäckningsmattor är i regel jämförbart med priset på bättre laminatgolv – dvs. ca 100 kronor per kvadratmeter. Men tänk då på att mattan är betydligt lättare att lägga än motsvarande golvmaterial.

Heltäckningsmattan är på återtåg efter djup en svacka under 1980- och 1990-talen.

Författare: