Billigare alternativ till handvävd orientmatta

Sponsrade länkar

Wiltonmattan påminner visuellt om den persiska orientmattan. Skiljelinjen består i att den förstnämnda är maskinknuten och därmed betydligt billigare än handvävda, äkta mattor. Basmaterialet i Wiltonmattor är genomgående ull.

Sponsrade länkar

Traditionen med maskinknutna orientmattor kan härledas till 1800-talets England; närmare bestämt till staden Wiltshire som också står värd för mattans uppkallande. Wiltonmattan är i grunden en maskintillverkad persisk matta, vars mönstersättning, storlek och lugg är i det närmaste identisk med handvävda persiska modeller. Inledningsvis tillverkades även handtuftade Wiltonmattor, vars mönster- och färgsättning i princip var baserade på redan existerande konstverk. Utvecklingen gick emellertid mot att maskinknutna modeller kom att konkurrera ut de handknutna Wiltonmattorna. Denna utveckling ter sig naturlig, då Wiltonmattan är både billigare i inköp och lättare att rengöra än motsvarande äkta, persiska matta – tillika anledningen till Wiltonmattans framgångssaga i västerländska hem.

Ytterligare särdrag hos Wiltonmattan

Wiltonmattans hårda baksida ger mattan ett fullgott halkskydd; detta oavsett om mattan placeras på vinylgolv, klinkers eller parkett. På förekommen anledning kan mattan rekommenderas till barnfamiljer, som egentligen önskar inreda med en äkta matta men av säkerhetshänsyn velar i beslutsgången. Några ytterligare kännetecken hos Wiltonmattorna:

  • Ursprungligen tillverkades Wiltonmattorna i fixerade, rektangulära storlekar, som senare vävdes ihop till större enheter. Idag återfinns allaformer av mattor i handeln – till och med runda Wiltonmattor påträffas, även om rektangeln fortfarande utgör den klassiska basen.
  • Ullmattor som tuftats för hand – föreställande redan existerande motiv – kallas istället för röllakanmattor. Dessa är ofta signerade av den konstnär eller fotograf som står värd för ursprungsmotivet.

Moderna utgåvor av Wiltonmattan

Wiltonmattor med modern design förekommer parallellt med de ursprungliga orientmotiven. Det finns således gott om modeller som matchar hemmiljöer i allmogestil eller minimalistisk dito. Moderna Wiltonmattor tar sig väl uttryck som soffbordsmattor eller vardagsrumsmattor. Även ur praktisk synpunkt är de lämpade att placeras i frekvent nyttjade miljöer, då den täta luggen för med sig att Wiltonmattan är lättare att rengöra än motsvarande handtuftade matta.

Wiltonmattan – en maskintillverkad orientmatta.

Författare: