Hallmattor

Sponsrade länkar

Tamburmattan utgör det första egentliga intrycket som en besökare får av bostaden. Således bör mattan vara estetiskt tilltalande samtidigt som den absorberar smutsrester och väta.

Mönstrad hallmatta
Säreget mönstrad hallmatta, vars mönstersättning koordinerats med det snarlika mönstret i väggputsen.

Sponsrade länkar

Hallmattan är den första riktiga mattan som besökaren möter i bostaden. Därför bör man tänka på att matcha hallmattan med övrig tamburinredning; t.ex. genom att färgkoordinera hallmattan med väggar och golv. Tänk även på att välja en hallmatta som förmår absorbera smuts, väta och mindre jordpartiklar. Gummibaserade hallmattor är praktiska, men knappast snygga. Särskilt om mattan fortsätter en bra bit in i hallen, där behovet av att absorbera smutspartiklar inte är lika påtagligt som invid dörrentrén.

Avlång matta i korridoren

Lång hallmatta
Avlång hallmatta i hotellkorridor; denna matta är t.ex. snyggt färgkoordinerad med övrig rumsinredning och förekommande stämningsbelysning.

I mindre lägenhetshallar på någon kvadratmeter fungerar det utmärkt att enbart inreda med en klassisk entrématta. Varuhus såsom IKEA och ILVA erbjuder så billiga mattor att man med fördel kan hamstra ett helt lager – och slänga dem efter att de blivit smutsiga. Om man nu är kapabel att ignorera sitt miljösamvete. I längre, tamburliknande hallar – som möbleras med en lång sammanhängande matta – är det emellertid klokt att kombinera hallmattan med en separat entrématta utanför dörren. I lägenhetsbostäder är det – med hänvisning till brandskydd – emellertid inte alltid tillåtet att ha mattor i trapphuset utanför lägenhetsdörren.

Praktiskt med mörk hallmatta

Den som ogärna vill dammsuga dagligen gör klokast i att investera i en mörk hallmatta, som sväljer mindre mängder smuts utan att smutspartiklarna syns. Ljusa hallmattor måste nämligen dammsugas dagligen ifall man är mån om att vårda entrépartiets estetik. Ett alternativ till mörka hallmattor är att använda en lättvättad trasmatta i hallen; något som dock kräver ganska mycket jobb i form av maskintvättning.

Hallmattor av gummi och latexbaserade mattor har båda sina fördelar.

Författare: